Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 1945'te kurulduğu tarih olan
16 Ekim'i Dünya Gıda Günü olarak 150'den fazla ülkede çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Bu etkinlikler açlıktan etkilenen kesimler ile herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma ihtiyacı hakkında farkındalık yaratıp harekete geçilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir.
Bu sene Dünya Gıda Günü teması FAO tarafından "Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliğine ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın" olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda FAO ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) desteğiyle 16 Ekim 2017 tarihinde Bakanlığımızda "Dünya Gıda Günü" etkinliği düzenlenmiştir. Etkinliğe Bakanlığımız üst düzey personeli, ilgili kamu kuruluşları ve Bakanlıklar, Büyükelçilikler ve yabancı misyondan temsilciler, üretici birlikleri, üniversitelerden temsilciler, öğrenciler, ziraat Odaları ve çiftçilerden oluşan geniş bir katılım sağlanmıştır.
Etkinlikte FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü Yuriko SHOJI, TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR ve Sayın Bakanımız Dr. Ahmet Eşref FAKIBABA açılış konuşmaları yapmış olup Türkiye'de ve dünyada göç, göçün sorunlarına çözüm önerileri, kırsal kalkınma ve gıda güvenliği konularına değinmiştir.
Açılış konuşmalarını takiben Dünya Gıda Günü kapsamında belirlenen tema çerçevesinde faaliyet gösteren başarılı çalışmaları yürüten kişi ve kuruluşlara geleneksel FAO Dünya Gıda Günü madalyası takdim edilmiştir. Madalyalar Suriye Krizine acil müdahale edilmesinde ve mültecilere elverişli yaşam koşullarının sağlanmasındaki aktif rollerinden ötürü Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD), uygulayıcıları Şanlıurfa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şahinbey Ziraat Odası, Gaziantep Sanayi Odası, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (Isparta), Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği (Mersin - Adana) olan "Türkiye'nin Güneyinde Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar için Ekonomik Fırsatların Artırılması ve Dayanıklılığın Güçlendirilmesi Projesi" ve "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" etkinliğine katılarak Osmaniye tarımına alternatif bir ürün olarak sunulan "Safran Yetiştiriciliği"ni kendi mevcut arazisinde uygulamakta olan kadın çiftçi Meryem PINAR'a verilmiştir.
Madalya törenini takiben ilgili ve bağlı kuruluşlar ile ziraat odalarının stantlarının gezilmesinin ardından öğle yemeği sonrası "Göç, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma" konulu panel Ankara Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK moderatörlüğünde, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan ÖZKAN, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül SELIŞIK ve Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin TÜRKER'in panelist olarak katkılarıyla gerçekleştirilmiş olup, üniversite öğrencileri, yabancı misyonlardan katılımcılar, kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından katılım sağlanmıştır.
Ayrıca yurt çapında Dünya Gıda Günü farkındalığının artırılması amacıyla, 16 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen Süper Lig Bursaspor-Osmanlıspor müsabakası öncesinde, Bursaspor Kulübü sahaya "16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLU OLSUN" ibareli pankart ve refakatçi çocuklar ile çıkmıştır.
16 Ekim haftası boyunca Ankara, Bursa, İzmir, Hatay gibi pek çok İl ve İlçe Müdürlüklerimizde de güne özel etkinlikler düzenlenmektedir.
İlaveten, Dünya Gıda Günü kapsamında 19 Ekim 2017 tarihinde saat 16.00'da Ankara'da "Dünya Gıda Günü Koşusu" düzenlenmiştir.