T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

​IFAD 40. Guvernörler Konseyi toplantısı yapıldı

Yayın Tarihi : 15.02.2017

Birleşmiş Milletler'in (BM) merkezi Roma'da bulunan tarım alanındaki finans kurumu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'nun (IFAD) 40. Guvernörler Konseyi, başkanlık seçimi gündemiyle yapıldı.

BM'nin 1977 yılında, gelişme yolundaki ülkelerde açlık, kırsal alanda yoksullukla mücadele için gıda üretiminin artırılması, yeni gelir imkânlarının sağlanması, kırsal kalkınma projelerine düşük faizli ve uzun vadeli kredi verilmesi amacıyla kurulan IFAD'ın ana idari organı olan Guvernörler Konseyi'nin 40'ıncı toplantısı başkanlık seçimi gündemiyle bir araya geldi.

Türkiye'yi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in temsil ettiği 40. Guvernörler Konseyi'nin açılışında, 8 yıllık görev süresinin sonuna gelen Nijeryalı Başkan Kanayo Nwanze, son kez konseye hitap etti.

Nwanze, kırsal hayatın önemli olduğunu ve bu konunun başlı başına IFAD'ın konusu olduğu vurgusunu yaparak, "Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini içeren 2030 gündemine bağlı ülkeler için kırsal alanlara yatırım yapmak, bir seçim değil, gerekliliktir." dedi.

Kırsal kalkınmayı ahlaki yükümlülük olarak tanımlayan Nwanze, "İnsanlar, açlık ya da yoksulluktan ölme riskiyle karşı karşıya kaldıklarında, kentlere ve daha ötesine göç ediyorlar. Onlar için böyle bir durumda daha geniş bir okyanus ya da yeterli yükseklikte bir çit veyahut da çaresiz kadın-erkek, çocukları tutacak sınır bulunmuyor." diye konuştu.

Konuşmaların ardından konseyde, aralarında Türkiye'den Raşit Pertev'in yanı sıra Endonezya'dan Bambang Brodjonegoro, Meksika'dan Maria Eugenia Cesar Perez, İtalya'dan Paolo De Castro, Fas'tan Ismhane Elouafi, Togo'dan Gilbert Fossoun Houngbo ve Dominik Cumhuriyeti'nden Josefine Stubbs, İsviçre'den Pio Wennubst'ın olduğu 8 isim arasındaki başkanlık seçimine geçildi.

İlk turda, İsviçre'den Wennubst, ikinci tura çıkmak için yeterli oyu alamadı. Türkiye'nin adayı Raşit Pertev ise başkanlık seçiminin birinci tur oylamasından ikinci tura çıkmayı başardı ancak Afrika ülkelerinden Togo'nun adayı üstünde oluşan konsensüs üzerine Türkiye, Togo'nun lehine çekilme kararı aldığını açıkladı.

IFAD'ın Afrika'ya yönelik kurulmuş bir kurum olduğunu ve buna ek olarak Türkiye'nin de son yıllarda Afrika'ya yatırımlarını arttırdığını hatırlatan diplomatik kaynaklar, IFAD'daki Afrika devamlılığı açısından Togo'yu destekleme kararının, Afrika'ya verilen önemin tezahürü olduğunu belirtti.

Başkanlık yarışını Togolu Houngbo kazandı

Gün boyu süren ve gece geç saatlerde sonucu belli olan başkanlık yarışını 8 aday arasından, eski Togo Başbakanı Houngbo kazandı.

Başkanlık seçiminin ikinci turunda yarışan Endonezya, İtalya ve Togo arasında en yüksek oyu alan Houngbo, üçünce tura geçilmeden önce kalan son rakibi İtalya'nın da yarıştan çekilmesiyle zaferini ilan etti. Bu sonuçla, Gilbert Fossun Houngbo 1977'den beri faaliyet gösteren IFAD'ın 6'ıncı başkanı oldu.

Seçimin ardından kısa bir konuşma yapan Togolu yeni başkan, kendisinin de IFAD'ın uzmanı olduğu kırsal yaşamdan geldiğini belirterek, "Bu yaşamın zorluğuna dair bilgi ve donanıma sahibim. Tarım ve kırsal kalkınma yatırımları, artan küresel gıda talebi, kentlere göç ve iklim değişikliğinden dolayı, yoksulluğu ve açlığı sona erdirmeyi amaçlayan sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için gerekli olacaktır. Hırsımızı korumalı ama aynı zamanda gerçekçi ve pragmatik de olmalıyız." dedi.

Arkasında 30 yıllık siyasi bir kariyeri olan, ülkesinde 2008-2012 yıllarında başbakanlığa kadar yükselen 56 yaşındaki Houngbo, aynı zamanda daha önce Birleşmiş Milletler Kalkınma Programında çeşitli görevlerde bulunmuş bir isim olarak öne çıkıyor.

Gilbert Fossun Houngbo, 1 Nisan'da yeni görevine başlayacak.